Sofie Vander Heyden (°1976) begon haar muziekstudies aan de muziekacademie te Geraardsbergen, waar zij klassieke zang volgde bij Angel Geerts en Bruno Dejonghe. Aan de Hoge school Gent, Departement "Muziek en dramatische kunst" behaalde zij het diploma "Meester in de muziek, zangkunst" bij deheer Zeger Vandersteene. Ze nam ook internationaal deel aan verschillende Masterclasses in o.a. Brugge, Parijs, Ried (Oostenrijk), Steinfeld (Duitsland) bij Yva Barthélémy, Zeger Vandersteene en Guido Saks.


Als zangeres startte Sofie in 2004 in de opera "The death of Klinghoffer" John Adams te Rotterdam en in "Der Zwerg" Alexandre Zemlinsky te Amsterdam. Tijdens de jaren heen zong ze samen met het Vlaams Radio Koor o.l.v. Hervé Niquet, Michel Tabachnik, Bo Holten, Johan Duijck, Filip Rathé en nog vele gastdirigenten. Ze performde de hoofdrol Dido in "The dead of Dido" Pepusch tijdens de Gentse Feesten 2011. Alsook zong ze verschillende concerten bij  v.z.w. CoOperArti. In het heden vertolkt ze samen met LucSoMar gedichten van Marleen De Smet. Regelmaatig verzorgt ze ook de muzikale omlijsting bij trouwen, overlijden, dopen, jubileums, culturele zittingen, recepties, concerten en andere.


Als stemcoach staat Sofie paraat haar kennis door te geven aan hobby- en beroepssprekers, o.a. leerkrachten, advocaten, musical-, pop- en klassieke zangers. Ook geeft ze workshops, georganiseerd door "Haarzelf",  "Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender", "CC De Abdij Geraardsbergen" en "Koor en Stem". Sinds 2016 ondersteunt ze  stemtechnisch de leden van  het "koor Idinga". 


Als begeleider  ondersteunt Sofie het "Samen Zingen met SMOG" voor mensen met een verstandelijke beperking. In  het dagcentrum te Lebeke van v.z.w.Schoonderhage geeft ze Koor-Atelier in de dagelijkse werking. Tijdens het zingen van nederlandstalige liederen worden reeds gekende woorden herhaald en nieuwe woorden aangeleerd. Ze organiseert  ook externe workshops "Samen zingen met SMOG".

 


Als student heeft Sofie het diploma Graduaat Orthopedagogie aan het VSPW te Gent behaald. Sofie animeert bewoners in woonzorgcentra, o.a. in wzc"Stil Geluk" te Ophasselt. Zo heeft Sofie haar zangrepertoire uitgebreid en vertokt ze Vlaamse Schlaegers in groepsgebeuren als individueel van kamer tot kamer.